Sağ ve Sol sözlerini hepimiz her yerde duymuşuzdur.Sağcı ve ye Solcu tanımlarını her kes kullanır.Fakat çoğu kişi bunun derin anlamını bilmez,sadece yüzelsey olarak bilir.
Modern Batı dünyasında siyasi yelpaze,genel olarak sağ-sol ekseninde ifade edilir.Bu acıdan,gelenekçi,ahlaki ölçülü,düzenli idelojiler muhafazakarlık,milliyetçilik,faşizm gibileri sağı,enternasyonel,eşitlik tarafdarı,hümanist fikirlere sahip olan idelojiler,örneğin kommunizm,sosyalizm gibileri ise solu ifade eder.
Peki,nasıl ortaya çıktı bu sağ-sol ayrımı ? Fransız İhtilali sırasında,farklı grupların oluşturduğu büyük meclisin (Tiers etat) ilk toplantısında,Kralı desteleyenler masanın sağ tarafına,burjuaziyi ve cümhuriyyeti destekleyenler ise sol tarafda oturur.Bu toplantıdan sonra sağ muhafazakarları ve monarşiden yana olanları,sol ise değişimi ve eşitlikten yana olanları temsil eder.
Fakat iki asrlık kullanımında sağ-sol kavramlarına farklı anlamlar yüklenmiş ve bu durum biraz karışıklık yaratmıştır.Örneğin,ABD-de ve Avrupada liberalizm terimi o kadar geniş bir siyasi anlam kazanmıştır ki,artık kolay bir şekilde hem sağ,hemde sol olarak sınıflandırıla bilir.
Peki ideolojilerde sağ-sol terimlerini kullanmak ne derece doğrudur ? Aslında bu ideolojilere biraz karmaşıklık getirmektedir.Örneğin Nasyonal Sosyalizm totaliter bir yapıya sahiptir fakat,korperatif sosyalizmi desteklemetedir,Sosyalizm de kürülüsü gereği totaliterdır,bu iki ideolojinin ortak yanları her ikisinin de totaliter olması,fakat zıt düşen taraf ise sosyalizm ve korporatif bir şekilde örgütlenmiş devlet kaptalizmi modelleri.Yani her iki ideoloji hem aynı grupa giriyor,hemde girmiyor.Peki sağ ile solu ayıran en önemli farklar hangileridir ?
1.Sağ ekonomide kapitalistdir,sol ise planlı ekonomi uygular.
2.Sol devletin eşitliğin,sağ ise sert bir devletde insanların özgürlüğünü hedefler.
3.Sol devletde sosyal-siyasi,sağ ise ekonomik bir özgürlük uygular.
4.Sol insanların özel hataını ilgilendiren ahlaki konulara karışmaz,fakat sağ bu konularda müdahelecidir.
5.Sol sosyal konularda (sağlık,eğitim) sorumluluk üstlenir,fakat sağ bunu topluma ve özel sektörlere bırakır(Sağda sosyal alanda istisnalar görüşmüştür)
6.Sol devletin bütçe ve kamu harcamalarında sosyal güvenliği sağlamaya dikkat eder,sağ ise ekonomiyi özgür bırakır.
7.Sol adil gelir dağıtımı yapar,sağ ise rekabet şartları ile gelir dağıtır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder